Meteen naar de inhoud

Fertility Awareness Method

In het Nederlands ook wel een ‘Vruchtbaarheidsbewustzijnsmethode’ genoemd. Dit is een methode waarbij je leert de vruchtbaarheidssignalen van je lichaam te meten en te interpreteren. 

Zo’n methode kan je gebruiken bij een mogelijke zwangerschapswens om de kansen op een zwangerschap te verhogen, of net bij het vermijden van een zwangerschap als natuurlijk alternatief voor anticonceptie.

De vier belangrijkste biomarkers van vruchtbaarheid bij vrouwen:

  • Basale lichaamstemperatuur
  • Baarmoederhalsslijm
  • Baarmoederhalshardheid, -openheid en -positie
  • De concentratie van het Lutheïniserend hormoon

Deze vier markers zijn onderhevig aan verandering doorheen je cyclus onder invloed van de hormonen oestrogeen, progesteron, follikelstimulerend hormoon en luteïniserend hormoon. Deze hormonen beïnvloeden zowat alle vlakken van je leven, maar deze vier markers zijn makkelijkst én betrouwbaarst te meten. 

Wie enkele van deze markers bijhoudt doorheen haar cyclus, kan na enkele cycli een duidelijk beeld krijgen van haar cyclus en vruchtbaarheid.

Hoe kan zo’n methode dan gebruikt worden als anticonceptie? 

Bij het combineren van de vruchtbaarheid van een man en vrouw, is er ongeveer 5 dagen per maand een mogelijkheid tot zwangerschap. De dag van de eisprong en de dagen ervoor, wanneer het slijmvlies geproduceerd door de baarmoederhals dik genoeg is zodat zaadcellen er enkele dagen in kunnen overleven. 

Wanneer je weet dat je vruchtbaar bent, kan je dus ook een zwangerschap vermijden. De kunst zit hem in het precies vinden van die dagen.

Het gebruik van cyclus tracking apps is om die reden geen betrouwbare manier om zwangerschap te vermijden. Die apps proberen namelijk je volgende eisprong te voorspellen, terwijl die eigenlijk nooit écht te voorspellen is. De eisprong is onderhevig aan factoren zoals levenswijze, stress en nog vele andere zaken.

Om een vruchtbaarheidsbewustzijnsmethode te gebruiken als betrouwbare anticonceptie en ongewenste zwangerschap te vermijden zijn er enkele voorwaarden:

  • Er moeten steeds 2 of meer markers bijgehouden worden om mogelijke misinterpretaties en meetfouten te vermijden. 
  • Je moet je laten begeleiden door een gecertificeerd consulent gedurende een traject. Dit om ervoor te zorgen dat je de methode heel goed begrijpt en correct kan toepassen.